Riječ je o monografiji o M. Hržiću, jednom od najvažnijih suvremenih hrvatskih arhitekata i urbanista. Nakladnik je Oris d.o.o., Oris Kuća arhitekture. Sunakladnici su: Grad Zagreb; Arhitektonski fakultet; Akademija arhitektonske umjetnosti i znanosti; Arhitektonski atelier Hržić. Dizajn: Šesnić i Turković.

Monografija je sastavljena od pet osnovnih dijelova. U 1. dijelu analiziraju se ključni aspekti Hržićeva opusa. Autori (I. Rogić Nehajev, N. Polak, H. Njirić) drže da je po srijedi jedan od najvažnijih autorskih opusa u suvremenoj hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu, nastao na sociokulturnom rasjedu moderna/postmoderna. U 2. dijelu je 16 kraćih osvrta uglednih hrv. arhitekata (S. Andrijević, S. Begović, N. Fabijanić, N. Filipović, I. Franić, V. Grubešić, D. Juračić, D. Kovačić, D. Miletić, D. Pejković, K. Rogina, J. Rošin, B. Silađin, I. Turato, D. Tušek, I. Tutek) u kojima potpisnici iznose sjećanja na Hržića. U 3. dijelu je Vodič kroz opus, gdje su opisani najvažniji radovi, čija poglavlja uspješno povezuju autorski tekstovi Ž. Radetić. U Vodič su uvršteni i ulomci osvrta uglednih kritičara objavljeni u vrijeme kada su pojedini radovi bili završeni. U 4. dijelu odabrani su ulomci iz graditeljeve arhive koji upućuju na životni kontekst, u kojemu je Hržić djelovao. U 5.dijelu sabrani su osnovni biografski podaci, popis nagrada i priznanja, popis radova te izvori tekstova u monografiji.

Opisanim pristupom, autori i urednici monografije uspjeli su ostvariti 2 temeljna cilja: analizirati i predstaviti Hržićev opus kao izuzetnu autorsku cjelinu; strukturirati monografiju kao živi tekst koji svojom “živošću” zrcali unutrašnju životnost i nemir Hržićeva opusa. Opravdano je stoga držati monografiju originalnim djelom i važnim prinosom raspravi o hrv. arhitekturi i urbanizmu.

 

Tekst: I. Rogić Nehajev

  • GODINA

    2019.

  • LOKACIJA

    Zagreb

  • STANJE

    Realizirano