OBRAZLOŽENJE ARHITEKTONSKE KONCEPCIJE

 

Stambeno – poslovna zgrada u Tkalčićevoj ulici zgrada je na unikatnoj lokaciji, s obzirom na poziciju u samom centru grada na potezu snažnih pješačkih tokova Tkalčićeve ulice, te je lokacija na spoju tradicijske povijesne izgradnje i novije velike komercijalne arhitekture. Stoga je ideja u oblikovanju zgrade spoj kvalitetne poslovne/trgovačke namjene i luksuzne stambene namjene, odnosno korištenje javnih etaža zgrade s ciljem iskorištavanja snažnih komercijalnih potencijala lokacije, te korištenje viših etaža zgrade za ekskluzivno stanovanje sa stanovima velike površine, kvalitetnih orijentacija i fleksibilne tlocrtne organizacije.

 

Budući je na ovoj lokaciji komercijalni aspekt izgradnje bitan faktor oblikovanja, kao i samo oblikovanje pročelja zgrade, ukazuje se potreba za iskorištavanjem prizemlja kao javne etaže koja može ponuditi usluge i sadržaje isplative i potrebne stanarima, građanima i turistima. Iz tog razloga prizemna etaža i prvi kat namijenjeni su javnim sadržajima, dok je parkirna garaža stanara planirana u podzemnoj etaži. Javno prizemlje na ovoj lokaciji nužno je zbog kontinuiteta javnih sadržaja u zoni prizemlja Tkalčićeve ulice. Izgradnja podruma prisutna je u susjednim zgradama unutar kojih se interpolira građevina, što dodatno naglašava potrebu za podzemnom etažom zgrade.

 

Etaže +2 do +5 projektirane su kao luksuzno stanovanje, kojemu obodna i skeletna nosiva konstrukcija te obodna postava mokrih čvorova omogućava brojne tlocrtne organizacije i jednostavnu prenamjenu prostora prema potrebama tržišta. Iz tog razloga organizacija stanova je fleksibilna prema površini (jedan ili dva stana po etaži), orijentaciji (jednostrano ili dvostrano orijentirani stanovi), etažnosti (jednoetažni ili dvoetažni stanovi). Također, ukoliko se pokaže potreba na tržištu, pojedinu etažu moguće je organizirati kao prostor za dnevni najam ili apartmanski smještaj sa sobama i zajedničkim sanitarijama, kuhinjom, blagovanjem i dnevnim boravkom (prikazano u grafičkom prilogu fleksibilnosti, adaptabilnosti i varijantama organizacije stambenih prostora). Svi stanovi imaju terase velike površine s kvalitetnim pogledima, a stambeni prostor na najvišoj etaži koristi privatnu krovnu terasu.

  • GODINA

    2017.

  • LOKACIJA

    Zagreb

  • STANJE

    Natječajni rad