Zgrada je djelo poznatog arhitekta Igora Emilija, izgrađena 1986. godine, s namjerom da služi kao uredski prostori – zgrada za upravu i kustose u sklopu Klovićevih dvora te prostor za monografske izložbe suvremenih autora. Uslijed neprimjerene izvedbe već dulji niz godina građevina nije u uporabi i sustavno propada te na taj način uništava urbani sklop Gornjega grada.

U skladu s programskim zadatkom investitora predviđeni su temeljita rekonstrukcija i novo korištenje prostora na suvremeniji način prenamjenom u kulturno-turistički koncept Visitor Centar Zagreb, koji postaje okosnica programa razvoja „Cjelogodišnja kulturno-turistička destinacija Gornji grad“ te uvodi novi koncept centra koji objedinjuje galerijski prostor s turističkim centrom za posjetitelje, uz korištenje najnovije tehnologije i inovativne sustave interpretacije.

Ovaj projekt rekonstrukcije želi dodatno valorizirati djelo nastalo suradnjom arhitekta Igora Emilija i kipara Raula Goldonija, koristeći napretke suvremene tehnologije i novih materijala. Do pojavljivanja kompleksnoga i šireg promišljanja Gradeca s naglaskom na logični završetak u akcentu platoa, arhitektura Galerije Gradec ni po čemu nije sporna i ponajbolji je izbor za ovaj prostor u sadašnjem trenutku te njena rekonstrukcija predstavlja racionalan potez.

  • GODINA

    2018.

  • LOKACIJA

    Zagreb

  • STANJE

    Idejno rješenje